Thursday, March 11, 2010

Melawat Nenek Danish

Isnin lalu..saya dpt call dr maksu yg tok pompuan saya (nenek Danish) kena admit hosp.. Br jer pg tu saya, maksu & mak ngah bawa dia gi klinik gov utk buat check up coz 2 klinik yg dia slalu pergi utk amik ubat & check up dah tak nak kasi ubat. Mn taknya skt jer tok saya sure pggl gi beli ubat drh tggi/ ubat angin lah ataupun pggl Dr tu dtg suntik kat umah gara2 dia fobia sgt ngan klinik gov & hosp.

Dr last week..dia asyik skt dada jer..mkn pun tak berapa lalu. Kita org risau gak lah..so pujuk punya pujuk srh pergi klinik gov/ hosp..at last ahad ptg lalu (07/03), tergrk hati dia nak ikut saya bawa dia gi check up di Klinik Kesihatan Perak Road. Nsblah ada seorg abg yg baik hati..yg bekerja kat sn (kwn saya lah)..Abg Marzuki nama dia..dia lah yg byk menolong..siap amik no. registration, tlg amik darah tok, amik ubat dsbsnya. Kiranya kita org tak lama lah kat klinik..klu tanpa bantuan & budi baik dia..sure smpi ke ptg tak hbs2. Yer lah kan..kjp kena gi bilik amik drh, gi makmal utk check air kencing & drh, check jantung, mcm2 lah..naik letih dah saya dgn dukung Danish lg..si kecik tu tak brp sihat plak so manja lah sikit tp tu semua saya tlk tepi coz yg ptg kita org tahu apsal tok saya sjk keblkgan ni krp jer skt dada..

So pas dpt result..Dr ckp jantung tok saya lemah skt then 1 buah pinggang dia cam tak brp ok ..tu psl lah dia slalu jer kena serangan skt dada, kaki & tgn dia slalu bengkak..dah tu susah plak bila buang air kecil & bsr & ada bbrp simpton lain lg. Igtkan semuanya dah ok coz Dr ckp tok kena dtg buat follow up lg pd 22hb ni..so pas htr dia org blk, saya trs gi keja. Dlm kul 2 lbh, saya dpt call dr maksu yg tok saya kena admit hosp hari tu jg. Abg Marzuki dr klinik td yg inform maksu..Dr pggl tok dtg blk ke klinik.

M
ahu tak mahu smpikan dia menangis..dia bertegas jg tak nak msk hosp tp terpks gak admit memdgkan ujian darah mmg menjkkan ada something wrong dgn slh satu buah pggg tok ditmbh plak ngan jantung tok yg lemah (maksu & mak ngah pujuk jg lah)..yer lah kan demi kesihatan dia jg..nak bg dia cpt sembuh & sihat kembali. Org tua2 ssh kan..klu dah fobia ngan hosp..skt teruk camner pun..dia org sggp thn dr kena admit.. Ari ni 11/03/10 tghari..tok dah blh discharge. Pasni..walau tok tak ada selera mkn camner pun..tok ttp kena mkn jg..skt pun tak apa dr biar perut tu msk angin..skt lg. Tok kena mkn..bg ada tenaga..bg tok kuat.. Semua anak2 & cucu2 serta adik-beradik mendoakan tok cpt2 sembuh.. InsyaAllah..Amin..


Gmbr diambil pd 10/03/10

3 comments:

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Sian nenek Danish..Moga nenek Danish cepat sembuh yer!!

lily azliyana @ mama zara said...

harap nenek danish cpt sembuh yek..org tua mmg tak suka duduk kat wad..diorang lagi selesa duduk umah sndiri..tp nak buat cmner kan..demi kebaikan kenala bersbr..=)

.M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

slm..

LiLy @ MumMyQiStInA & lily azliyana @ mama zara..tima ksh byk2..

tu lah demi nk bg dia cpt smbh, tu psl pjk gak dia srh admit hosp..bila dah discharge,nmpk cam bertmbh skt lg klu nk compare dgn dia kat hosp..mn taknya kat umah dia x lau nk mkn, mn nk dpt tenaga..

tak tahu lah camner nk ckp..cuma berhrp sgt2 nenek danish akn sembuh spt sediakala.. Amin.