Monday, August 31, 2009

Berbukanya Puasa Hari Ke-8

Menu hari ke-8..semuanya beli kat PARAM Bukit Gambir. Pas hbs shopping kat BJ, kita org trs sggh kat PARAM..nk beli juadah berbuka nnt. So tgk lah ner gmbr2 yg smpt saya snap... malu pun ada tp demi n3 dlm blog..belasah jer lah... Suami tercinta lak..Ya Allah kalau blh semua yg ada kat PARAM..semuanya nk dibelinya..rambang mata/ nafsu??? Ntah lah..yg pasti kenyang thp maksimum tu... Hehehe...





Dlm sronok kita org membeli juadah berbuka...nk blk jer..tgk2 belakang kereta saya dah dihentam org..sggh tak bertggjwb tul lah. Sedih sgt, huhu tp nk buat camner kan..benda dah jd.. Redha jer lah di bulan yg mulia ni..sabar sabar..dugaan tul lah..


P/s- N3 ni lain ckit dr n3-n3 berbuka yg lain coz tak ada gambar mknn cuma ada gmbr2 membeli makanan jer, hehe... Gmbr makanan tak smpt snap..spt biasa klm-kabut smpi terlupa, hehe...



Shopping Raya...(Part 1)

Sabtu ptg..dlm kul 2 lbh camtu..saya, hubby, Danish, mak, bah & adik (siap list down siapa yg pergi tu, hehe)..gi Kompleks Bukit Jambul (BJ).. Kita org nak cari baju raya.. Saya nak cari baju kurung moden & baju melayu utk Ayah & Danish. Mak & adik pun mcm tu jg, hehe..

So tema utk thn ni, kita org pilih warna merah. Ayah & Danish sedondon lah kan..baju melayu Johor. Saya lak beli baju kurung moden..for sure warna mesti sedondon ngan hubby & anak tersayang. Baju kita org utk hari raya pertama dah siap tapi tak leh nk tjk lah kan..nk buat suprise utk semua. Kali ni Danish akan bergaya sakan..siap ngan samping, ketayap & capal lg, hehe...


Tgk tu..budak baik tgh ukur baju...

P/s - Happy sgt2 bila ukur baju melayu kat Danish..cam tak sabar nk tgk dia berbaju melayu di pg raya nnt. Yer lah kan thn lalu kita org tak dpt pakai sedondon sm2..act thn ni pun sm..tu psl saya decide beli ready make..sng. Kain purple kita org (tema utk thn lalu)..still tak terjahit2 lg..once dr bln 5 tailor tu tak menang tgn ngan upah2 yg tergendala. Sian kat dia jg. Maybe tggu pas raya ni..br lah saya nk htr kat tailor tu, hope pasni everything ok lah...



Berbukanya Puasa Hari Ke-7 & Sahur Ke-8

Memdgkan cuti merdeka..saya pun bercuti sakan gak smpi tak smpt nk update blog, hehe. So hari ni pulun jgklah buat n3 berbuka yg tak smpt saya nk kongsi bersm semua...Hrp tak boring ner tgk menu2 mknn jer.. Tgk blog2 kwn yg lain..semua rancak bercerita ttg menu berbuka & sahur..so saya ikut gak lah..janji blog ni bercerita kan..hehe..

Menu hari ke-7..berbuka di Restoran Furqan Ria jer di Jln Dato Koyah..tpt feveret gak lah coz slalu gak kita org gi mkn kat sn, makanan yg disajikan jenis thai food..
  • Nasi putih
  • Ayam masak merah
  • Kankung grg belacan
  • Telur dadar
  • Sotong goreng tepung
  • Sirap limau

Itu jer menu berbuka utk puasa ke-7..sedap & puashati.. Gmbr tak smpt snap coz dah lapar sgt..berbuka pun lmbt hari tu coz hujan..jln jam teruk sgt..huhu. Pas berbuka, kita org gi tesco jap..Ayah nk beli oat utk mak dia.. Skali lah kita org beli drypers utk Danish, shampoo, pencuci muka, serbuk pencuci..blh buat stok lak,hehe...


Blk dr tesco dah kul 10 camtu, rest jap coz mlm ada plan nk bersahur kat luar ngan mak, bah & adik, hehe... Dlm kul 1 pg camtu, kita org kuar dr rmh..nk gi sahur kat KFC Ayer Itam..jauh gak ngan umah but kat situ yg terdk..yg ada KFC 24jam, hehe... Dlm kul 2 stgh br kita org smpi umah..letih but enjoy sgt..hehe...



Tgk Danish..tak ngantuk lgsg..bkn main tul dia mlm tu..Tidur pun kul 3 pg...
Ermmm..Danish..Danish..



P/s - Cian Ayah Danish..dr blk keja..tak smpt mandi..dah bergegas nk berbuka. Tak ckp tu pi tesco lak..rest jap gi bersahur. Blk umah jer dah kul brp..ngan tak mandi..salin jer baju..trs dia tidur. Maybe letih sgt kot..cian my beloved hubby... Esok kita ada agenda lain lak abg..apa ekk??? Next n3 ok...


Friday, August 28, 2009

Rantai Tangan & Cincin Mama Danish

Cantik tak...??? Igt tak n3 saya psl kad raya pertama yg saya received dr kedai emas yg kita org slalu beli tu? Ok..ni slh satu brg kemas pemberian dr Ayah Danish...$ mas kahwin yg dia bg..kita org tmbh sikit lagi utk beli rantai tgn & cincin ni. Saya betul2 berkenan dgn rekaan ni..dgn kombinasi emas 916 + emas putih..mmg saya suka sgttt ngan rantai tgn & cincin ni. Thanks abang..pemberian ni sgt berharga buat saya & akn dijdkan kenangan smpi akhir hayat...

Sorr..gmbr tak brp nk clear..

P/s - Actually hubby tak kasi tulis n3 ni but niat bkn nk menjk2 pun, just nk share kegembiraan saya dgn uolls. Sepsg cincin kat jari manis kita org tu..cincin nikah..ditempah khas dr kedai tu jg. Design kita org yg decide..hehe..



Happy 52nd Merdeka

Ermm sbnrnya saya takut weekend ni saya tak sempat nak update blog so memdgkan tak ada n3 terbaru yg nk dicoretkan..dan saya gak buat ms ni amat FREE..so saya buat n3 merdeka terlbh dulu, hehe...

1st of all..I wish all Malaysians a very Happy Independence Day!
And to our beloved country -- "A Happy 52nd Merdeka".
Merdeka! Merdeka! Merdeka!

P/s- Dulu time couple2..slalu gak lah kita org gi count down untuk merdeka..but start dr thn lalu..sjk adanya Danish..kita org hanya count down dpn TV jer. Al-maklumlah..bunyi mercun yg kuat sgtlah tak sesuai utk bdk2 kecik. Thn ni tgk dulu situasi camner..klu Ayah said ok..ok lah. Klu tak..dpn TV lg lah jwbnya, huhu..


Thursday, August 27, 2009

Berbukanya Puasa Hari Ke-6

Menu hari ke-6...Masih berbuka di rumah mak lg cuma kita org keluar gi cari lauk, hehe. Menu spt di bwh:-
  • Ikan belah belakang
  • Ayam grg
  • Kelempung/ paru grg
  • Sambal daging (Kakak hubby bagi)
  • Ulam & smbl belacan
  • Nasi putih, nasi goreng hailam & telur grg..yg tu mak msk, hehe...


Itu jer menu utk berbuka smlm..simple jer, hehe.. Kat sini hujan so agak terbatas nk mencari juadah berbuka, just gi rembat lauk2 kat Astaka Stadium jer. Plan nak bersahur tgh mlm kat McD pun tak jadi coz hujan lebat sgt. Mmg ada kereta but sian kat Danish..baru jer baik dr demam..so kena berkorban utk anak tersyg, huhu...


P/s -
Gmbr tak smpt nak snap..dah kelam-kabut sgt..So semua gmbr yg ada tu diambil dr en google yer..hehe. Sure hairan kan..tiap2 hari nasi jer..tak adanya juadah cam kuih-muih semua kan..Nk buat camner..family gemar berbuka dgn nasi (heavy)..hubby pun sm gitu, huhu BUT skali-skala maybe beralih rasa, hehe...


Koleksi Bahasa Danish

Koleksi bahasa Danish:-

DULU
(pandai sebut)
Ya ya - nk pggl Ayah
Ma ma - pggl saya (Mama)
O'ba & Mak - utk Tok Ba & mak Toknya
Tik - cantik
Bol - ball (bola)
Apu - lampu
Car - keta

(kita sebut atau dengar bunyi)

Cat - dia cari kucing
Bird - dia cari burung
Uh Uh
- dia tahu bunyi anjing/ dog
Ning nong
- tahu bunyi tu bunyi kereta polis/ bomba


SEKARANG
(Danish dah pandai sebut)

Ma man - minta nak makan
Ne nen - nak roti...act bkn roti tau..biskut jari but dia sebut "ti", hehe
Ti - kucing
Cat - kucing
Bird
- burung
Fish - ikan
Ba
- refer pd bas (s hilang mn ntah, hehe)
Bak bak
- Bak Bak..refer pd Tom-Tom Bak..Aduyai Danish

Nak nak & Mau - kalau dia nk something
Tak
- srh kita letak something kat bwh
Pap pap
- itik.. Itik bunyi pap pap ker Danish???
Ke ka - MERDEKA..hehe..semangat tu...
& kata2 yg sometimes tak tahu dia rujuk pd apa, hehe...


P/s - Sronok kan bila anak dah pandai berkata2. Kdgkala kita sndri pun tak tahu apa yg nak dia katakan. Dlm hati..amboi bijaknya anak aku..dah pandai berckp pun. Telatah..jgn ckp lah kan..ckp meghiburkan hati, hehe..


Kad Raya Pertama

Hari ni saya & hubby dapat kad raya yang pertama untuk raya tahun ni. Kad raya ni dilayangkan dr Kooi Eng Jewellery, KOMTAR..kedai emas yg kita org tempah sepsg cincin nikah, hehe... Start dr tu..sure every year kedai ni akan htr kad raya utk kita org ber2..rs dihargai tu..cam regular customer lak. Tp mmg pun..hehe..saya & mak mmg biasanya klu nk membeli brg kemas..kedai tu lah yg kami tuju. Bkn apa dismpg rekaannya yg cantik..harga pun berpttn..tak mcm stgh2 kedai emas yg upah jer dah melampau2... Hehe.. So, thanks to all staff Kooi Eng Jewellery, KOMTAR. Really happy lor...



P/s - Coming soon... Akn saya tjkkan rantai tgn & cincin yg dibeli di
Kooi Eng Jewellery. (Brg kemas yg sgt berharga pd saya coz membelinya dgn $ mas khwn, hehe)...


Baby Kelly...Ke Xin

Igt tak dulu saya ada ckp akn upload gmbr baby Kelly..my friend. So di bwh saya tjkkan gmbr Ke Xin utk tatapan semua. Mummy dia dah bg green light kat saya..siap bg latest pictures lg, hehe. Thanks Kelly...

Ini lah dia..buah hati ke-2 Kelly...
LIM KE XIN



Wednesday, August 26, 2009

Danish & Maskot "Cow (Power Kids)"

Act gmbr ni diambil jumaat mlm lepas di Tesco (before kita start berpuasa lg). Mlm tu pas blk jer dr keja..kita org trs gi sana coz nk beli brg2 dapur sikit. Ayah still ngan baju keja lg tu..sian Ayah..blm hilang penat..Mama dah ajak kuar balik, hehe. So on the way nak msk tesco..terjumpalah Maskot Cow ni yg tgh syok meronda2. So Ayah & Danish apa lg..sesi bergmbr lah kan.. Tgk Danish..smpi tercengang2 nengok Mascot ni, hehe...

Ayah & Danish bersama Maskot "Cow (Power Kids)"


Cerita Sahur

Untuk sahur bg Ramadhan 1 hgga 5..mmg tak der n3 menarik langsung nak tayang. Hari2 sahur hubby akan ulang mkn menu berbuka jer coz msk & beli mmg byk..skali utk berbuka..jg utk bersahur, hehe... Saya just bgn dlm kul 4.30pg camtu..panaskan balik lauk-pauk tu utk hubby. nk bersahur. Saya ssh sikit nak bersahur..hanya bgn utk minum shj & temankan hubby makan, hehe...



Berbukanya Puasa Hari Ke-5

Menu hari ke-5..ingatkan nk beli kat PARAM Nusantara jer..rs cam nk mkn kuih lak..skali gi sana tak ada apa2 pun yg membangkitkan selera. Maybe sbb sblm ni kwsn PARAM tu slalu ada psr mlm stp hari selasa so jualan2 pun cam kureng KICK sikit, huhu. So saya hanya beli 2 apom balik jer..tu pun utk suapkan pd hero encem saya, Danish... Pastu hubby sggh jap kat Free School.. beli nasi campur utk dia coz dia tak nk mkn nasi tomyam2. Kita org berbuka di Astaka Stadium..gerai Nan Sri Tomyam. Saya just order nasi putih, tomyam campur & teluk dadar coz sorang jer mkn, huhu..hubby dah beli nasi campur kan (gmbr tak smpt snap sbb dah msk dlm perut hubby, hehe).




Tuesday, August 25, 2009

Berbukanya Puasa Hari Ke-3 & ke-4

Sjk keblkgn ni saya sibuk ckit..ngan keja kat ofis..nk audit ISO pas raya nnt..kat umah lg lah..selalunya saya akan buat 2/3 entri utk publish & tkr2 di post option jer, hehe.. So blk pd citer ramadhan..hari ke-3 kita berpuasa...saya & hubby msh berbuka di rumah mak lg coz mak masak lg, hehe. Act kita org plan nk berbuka di luar but hubby lak blk keja lmbt..niat nk berbuka kat luar cancell jap, hehe. So di bwh menu2 yg mak masak utk ptg tu..cuma nasi beriani & ayam ros tu kita org beli dr Restoran Hameediyah, Jelutong. Restoran ni pun dah byk branch..coz nasi & lauk-pauk dia mmg sedap...Jom kita tgk menu2 yg dimasak oleh my mom...


Hari ke-4 berpuasa...kita org semua...(family)..just beli lauk dr Restoran Hameediyah, Jelutong. Sblm ni kita org slalu beli kat Jalan Campbell jer..memdgkan branch Jelutong ni br buka & dkt sikit ngan umah..kita org beli kat sana jer lah. Restoran Hameediyah ni kiranya dlm kategori restoran2 nasi kandar lama di Pulau Pinang. Bukan sj kedai yg lama..tp org yg kerja dlm restoran ni pun blh dikatakan sbg "lama" jgklah. Klu dah lama, fhm2 jer lah adakalanya servisnya jg slow sikitlah. Tp walau macam mana pun..mknnya mmg terangkattt, sedap & mahal gak lah...




P/s - Tengok blog orang semua tunjuk gambar makanan sempena bln Ramadhan ni so saya pun nk ikut gak la...hehe...



Monday, August 24, 2009

Koleksi Mainan Danish

Ni mainan yg Danish dpt dr hadiah birthday baru2 ni... Act sesuai utk bdk2 umur 3 years ages & up but hubby cakap tak kan nak simpan jer mainan2 ni..bg jer lah Danish main. Tul jg tu..tak kan saya nak simpan jer mainan2 ni, later on sure kita org beli lagi. So saya bg jer lah Danish main..bkn main sukanya Danish ngan mainan2 ni coz mainan2 ni ada different sound effect/ music, ada light..mmg dsign utk children lah..tarik perhatian dia org, hehe...




Sunday, August 23, 2009

Facebook & FarmVille

Dah lama cuba elak. Bukannya tak minat tp takut nnt tak ada masa. Kang dok gila ngadap ni jer, keja lain pun tak siap lak. Tapi apakan daya, dek pengaruh Kelly & Jenny (kwn saya)..akhirnya 19 Ogos lepas terbabas gak, hehe... Nak tau apa yg menarik yg tlh mempengaruhi saya join Facebook ni???

Justify FullSorry..Gmbr tak brp cantik..tak clear..

FarmVille
... Inilah aktiviti saya mengadap sejak keblkgan ni.
Tu pun coz excited tgk Farm kwn2 dah smkn berkmbg ngan hasil tanaman & ternakan, hehe...


Danish & Aiskrim

Mlm ke-2 berbuka puasa..pas habis jer makan... Jom Ayah, kita cari aiskrim lak. Saya mmg suka mkn ais krim..skrg ni Danish pun dah ikut sm, hehe.. Danish mmg suka mkn ais krim tmbh2 klu ais krim McD..mmg enjoy sggh dia mkn. Tapi kali ni Ayah dah warning jgn kasi Danish mkn aiskrim coz Danish baru jer baik dr fever, flu n caugh..but what to do kan.. Tak kan saya nak biar Danish tgk jer kan, cian dia. So saya kasi gak lah sikit2 kat Danish..tak sampai hati...

So, U all tengoklah... Bukan main enjoy Danish mkn & comot habis mulut dia, hehe...


P/s - Sorry ner gmbr tak clear coz guna hp..


Danish & Pop Pop

Kita layan video ni plak..diambil sebelum berbuka puasa..hari ke-2. Tengok aksi Danish main bunga api "Pop Pop". Ni kira 1st time lah Danish main bunga api..suka betul dia main "Pop Pop". Sblm2 ni Danish asyik tgk bdk2 lain jer main..yer lah kan Danish kecil lagi. Saya & hubby happy sgt bila tgk Danish pandai main..mn taknya..kdg2 balingan dia berbunyi..kadang tdk but dia nak lagi main...

Mmm...Danish Danish.. Maybe anak Mama belum ckp kuat lg, hehe.
Apapun, Mama & Ayah terhibur sggh tgk Danish pandai main "Pop Pop".
Nnt Mama & Ayah beli lg ner sayang...


video
Spt biasa, video senget...Huhu...


P/s - Terigt time saya budak2 dulu..suka betul main bunga api.. Baru rasa cam suasana nak raya, hehe...

Saturday, August 22, 2009

Berbukanya Puasa Pertama & Ke-2

Hari pertama & ke-2 berbuka puasa, kita orang berbuka di rmh Mak saya. Al-maklumlah hari pertama jer berpuasa..saya & Mak lak cuti, hehe... Hari pertama Mak msk ayam msk merah, kelumpung grg kicap (menu kesukaan hubby), sayur campur & buat air tembikai. Riuh benar suasana kat umah Mak coz semuanya lelaki kan..bukan main bising ditmbh lak ngan karenah ank buah sorang yg blh thn lasak gak skrg ni... Org nk berbuka puasa..dia pun nk tumpang.. Danish Danish, penat Mama melyn karenah Danish tau..nasiblah cuti, ada gak tenaga..hehe..

Hari ke-2 berbuka..saya lupa lak nk ambil gmbr, huhu. Kelam kabut ngan Danish smpi terlupa nk ambil gbmr mskan Mak. Hari ni lak Mak msk ikan terubuk & cencaru blh belakang (yg ada smbl kat tgh2), buat ikan grg kicap, grg sayur bendi & sayur labu air (utk Ayah). Air lak ats permintaan uncle2 Danish, Mak buat air tembikai lg coz dia org suka sgt minum. Spt smlm, mmg gamat lah suasana berbuka kat umah Mak tp kita org ENJOYYY...

Semua ni Mak yg sediakan..saya tolong sikit2 jer..
Menu berbuka utk puasa pertama..Hehe...


Tgk sekali pndg jer ner... Uncle2 Danish seksi2 lak...

P/s - Esok maybe saya dah blh berpuasa... Hopefully lah, cian kat Ayah Danish...bukan apa act dia ni segan sikit mkn kat umah Mak..dia malu. Slalunya kita org akn berbuka di luar jer BUT kali ni saya ckp skali-skala berbuka kat umah Mak tak apa lah..tak yah malu2 lah.. Happy apa berbuka ramai2, meriah...


Danish Potong Rambut

Hari pertama berpuasa..sebelum berbuka saya & hubby bawa Danish gi potong rambut jap. Kali ni maybe kali ke-4 atau ke-5 Danish gi potong rambut (dah lupa, huhu). So sad sblm2 ni saya tak pernah pun ambil gmbr Danish potong rambut..ni kira 1st time lah, hehe. Semakin besar Danish semakin susah nak potong rambut dia..menangis melalak2..siap saya lak kena jadi tukang pujuk dia. Tu pun dia menangis gak..agaknya Danish takut pd tukang gunting tu kot coz dia pakai baju warna putih..maybe diaggpnya Dr, hehe... Kesian anak Mama..tapi nk buat camner kan..kena la potong sayang..rambut Danish panjang sangat...

Cam ni lah baru nmpk encem sayang...