Tuesday, July 14, 2009

Danish Cakap

Danish skrg dah ada byk perkmbgn dr segi pertuturan, dah leh ckp sikit2 dah. Byk kata2 di hujung2 yg blh Danish tutur semula/ ikut balik. Selain itu, ada beberapa kata / bunyi yg Danish jg tahu apa bendanya tu... Di bwh, saya senaraikan sdkt sebyk kata2/ bahasa Danish setakat ni.

  • Ya ya - refer pd "Ayah" lah tu...
  • Ma ma - nk pggl "Mama"
  • O' ba - Tok ba dia
  • Mak - Mak tok pun dah jd mak, hehe..
  • Tik - Cantik... Suka tgk gmbr2 dia di tepi dinding, pastu ckp "tik", cantik gmbr dia.. (Perasan tul anak Mama ni)
  • Bol - apa lg "ball", bola lah tu
  • Apu - lampu...suka tgk cahaya lampu
  • Car - refer pd kereta
  • Cat - dia akan cari kucing... Hbs kucing2 kat umah tok cik dia dikerjakan dia, tak takut betul, kontra ngan Mama dia...
  • Bird - sure dia akan tengok atas, cari burung...
  • Uh uh - bunyi anjing/ dog
  • Ning nong - bunyi kereta polis/ ambulans

P/s - Ada lg kata2/ bhs Danish but saya dah tak igt dah, huhu...Later update lah, hehe...

1 comments:

lily azliyana @ mama zara said...

wah..danish dh byk cakap ekk. my Zara suka tiru perbuatan org. bile suruh sebut die tak mau..hehehe..

nway, mama danish. nk reply comment2 ni mcm biase jek. mama danish pergi kat kotak komen tu then tulis thn post comment. slalu we all wat mcm tu jek. then kat dpn ayat tu tulisla name sape yg mama danish nk reply komen tu..=)cth nk bls komen sy tulisla mcm ni:

to mama zara- yup..danish dh pndai ckp (ni cth jek..hihi)