Wednesday, July 29, 2009

Rumahku Syurgaku...Part 2

Ok, smbg part 2 lak ner...N3 ni pjg jg lah, hrp sudi membaca. Klu saya cut2 lg, cam tak berkesinambungan plak. So lyn jer ner kwn2 saya sekalian. JOM, JOM, JOM... JOM tgk2...

Di bwh, saya tjkkan gmbr2 pemandangan rmh saya dr stp sudut utk tatapan semua. Abaikan jer panorama yg sepah2 ner, hehe. Tq...


GENERAL VIEW


Kat sini..2 unit rumah dlm 1 main door (tul ker perkataan ni, tembak jer lah, hehe).. So, grill main door tu, kita org share buat ngan neighbour sebelah..utk safety lah BUT certain2 org tak buat coz maybe nmpk cam sempit sikit.

RUANG TAMU


Gmbr studio di atas adlh "gmbr entrance" yg kita org gunakan utk kedua2 Mjls Resepsi kami iaitu pd 14hb & 15hb Julai 2007. Gmbr ni jg sgt bermakna pd kami ber2 coz gmbr ni jg menjd gmbr contoh di Butik Pengantin yg handle mjls kami... Hehehe...



Buat ms ni, ruang tamu saya still nmpk lapang lagi since tak ada sofa, meja mkn & perabot2 yg lain... Coming soon br nk beli sikit2, deco mn2 yg ptt tp slowly2. Hubby suka yg ringkas2 jer so tgklah apa yg bakal di add in later on, hehe...


MASTER BEDROOM






Ni sekitar pemandandangan dlm Master Bedroom kami...Skrg bila dah ada Danish, sometimes jer kita org tidur dlm bilik..selebihnya kita org lebih selesa tidur di hall since Danish dah 3kali jatuh katil... Tak tahulah camner dia tidur yg pasti walau diapit kanan kiri oleh hubby & saya, dia ttp jatuh jg...BUAS BETUL dia tdur, pusing 360 darjah kot, hehe...



2ND BEDROOM


Ni plak 2nd Bedroom kita org..hanya ltk playpen Danish (Danish tak guna pun, mcm hiasan saja), ada komputer & almari 4 pintu. Bilik ni kita org tak guna pun..saya just simpan baju2 yg pakai kat rmh jer. Sometimes bilik ni jd tpt mainan Danish main bola selain di hall, hehe..

3RD BEDROOM


3rd Bedroom..ruang yg kecik jer. Kita org hanya simpan brg2 jer, beg badminton, beg bola hubby, mcm2. Bilik ni mcm bilik stor lah tp still terkwl kekemasan & kebersihannya, hehe. TV tu still leh guna tp kat hall dah ada so saya ltk dlm bilik ni dulu. Temporary jer..tggu ms nk deco2 skt. Pastu blh lah buat bilik smbhyg ker, bilik nk main playstation ker...Apa2 pun, saya tak terfkr lg... Tggu...

TOILET (MASTER BEDROOM)


Toilet ni dlm Master Bedroom kita org. Kita org mmg slalu guna toilet ni bndg toilet yg satu lg coz mmg dah ada dlm bilik so cam sng sikit lah (mcm lah bsr sgt rmh, hehe). Water heater yg baru tu br jer kita org tkr pada 23hb Julai lalu coz yg lama dah rosak lak..syg gak tp nk buat camner kan. Saya ni ssh sikit klu tak ada water heater, rs malas sgt2 nk bgn pg2 masak air, nak mandi tanpa air panas..tak thn sejukkk...


TOILET (LUAR)

Toilet ni lak kat tepi dapur/ bersebelahan ngan 3rd bedroom kita org... Toilet ni kita org tak guna sgt, saya just letak bhn2 mencuci jer coz dkt ngan washing machine. Blh jer pun klu nk mandi tp nama pun tggl 3 org jer so 1 toilet still ok lg lah buat kami sekeluarga..tak lah smpi thp nk berebut2 lg... Tp saya selesa mandikan Danish dlm toilet ni coz dia suka ltk tgn atas mgkk tandas (tutup)..still perlukan support, so saya tak lah rasa kotor ker apa kalau dia guna toilet ni, errmmm...

DAPUR



Ni lah bidai tingkap dapur kita org, kita org tempah skali kat tailor curtain. Kiranya curtain rail, curtain, cadar & bidai ni skali harung kat dia lah, tailor cina..cantik kerja tgn yg dia buat...

Dapur ni bila2 skali jer guna utk msk, hehe..ayat seorg isteri yg rajin ke dapur, huhu.. Saya tak pandai msk, hanya tahu msk maggi, telur grg & benda2 sewaktu dgnnnya, grg pun sodappp...malunya nk citer. Klu yg ssh2 sgt, slalu pakai perencah ready make jer tp InsyaAllah akn bljr gak msk yg sedap2 buat hubby tersyg, cian abg...

BALKONI



Balkoni... Tpt sidai baju & santai2 di waktu ptg/ mlm... Syok bila time berangin jer, rs nyaman sgt2. Satu jer yg saya risau, Danish ni bkn blh klu nmpk pintu balkoni terbuka, mula lah nk cari ball ayah dia kat luar. Klu rmh taman, saya tak kisah ni tgkt 10 tu..nauzubillah. Saya mmg risau sgt ttg ni. Klu rmh mak tok dia, dia mmg leh buka coz pintu balkoni tu dah loose, pintu balkoni saya ni kira ok lah sbb still ketat, ssh dia nk tolak tapi rasa takut ttp adaaa...

KORIDOR

Bgn jer pg2, sure si putera comel ni akn lalu koridor...nk htr gi rmh mak tok dia so mulalah mulut mencari bird, dog... Kena pujuk2 sikit sblm htr, klu tdk sure nk mengikut jer & then apa lg nangisss...

AND LASTLY, RUMAH MAK SAYA...

Yg bestnya psl rmh saya ni...dekat sgt2 ngan rmh mak saya, hehe. Setingkat lak tu...rmh Mak saya unit no.10, saya lak no.7 so mmg dkt sgt2 lah tu. Sng utk saya nk ulang-alik atau lepak2 once hubby blm blk keja lg (saya ni mmg penakut orgnya) dan sng gak nk htr Danish bila kita org nk gi keja..tak payah parking, cpt lmbt pun tak apa... Hehehe...


P/s - Satu yg menarik kat sini, saya berpantang pun kat rmh sndri, ermmm...mmg best sesgt lah...



4 comments:

lily azliyana @ mama zara said...

wah..cantiknye rumah. nmpak kemas n cozy sgt (ikhlas puji neh). act sy pon suka duduk apartment. sbb sng kemas n plg best yg ade balkoni. mmg suka tgk2 view luar nih. tp hubby prefer rumah teres..so ikut jekla taste die..=p

tp bestla korang..muda2 dh ade rumah sndiri. kire dh lengkapla brg2 satu rumah tu. tinggal sket2 jek kan. syioknyer...=D

~mama danish~ said...

wah...umah dekat ngan umah mak erk??umah ida pun sebelah umah mak....senang nak mkn2, hehehe....

AziE-rAh said...

salam... wah cantiknya decoration umah mama danish..
suka saya tgk.. tak nmpk crowded..
erm.. nak tumpang tnya sikit la.. mcm mana mama danish edit gambar2 kat atas tu yer.. very nice...
Anyway sudi2 la jenguk blog saya erk..
salam perkenalan.

M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

slm..

lily..rmh bisa jer lily..tak bsr mn pun.klu saya,saya prefer rmh teres lg tp kat png ni fhm2 jer lah, klu apartment pun dah nk dkt 1.5k,teres?? smpn hasrat dulu..doa2 ada rezeki di ms akn dtg...tu pun still nmpk kosong lg, blm lg tmbh furniture,hehe...

ida..tul tu,dkt2 kan sng.nk mkn,nk rest2 jap b4 hubby blk,sng..nk ddk sndri srg2,tkt so bila dkt rs sng sgt...

azie-rah..decoration simple jer, tak mcm rmh2 yg lain..malu jer but nk gak share ngan kwn2 ttg rmh saya. saya guna photoscape utk edit gbmr2 tu..sng ckit. photoshop, kita tak pandai, hehe...