Wednesday, July 29, 2009

Rumahku Syurgaku...Part 1

RUMAHKU SYURGAKU...

Actually dah lama saya nk tulis n3 psl rumah saya but asyik tertggh jer... Bkn apa ngan keadaan rumah bersepah2 ngan br jer selesai kemas2 utk besday party Danish baru2 ni, dah tu blk kerja pun dah kul brp..nk urus Danish lg so fhm2 jer lah kan rmh pun cam ner jdnya. Once skrg semuanya dah ok & dah kemas sikit, saya nk citerlah serba sdkt psl rmh saya. Sejarah lah ni yer psl rmh, al-maklumlah rmh ni tlh dibeli oleh saya & hubby 2 thn yg lalu since kita org blm nikah lg... Saya nk share kegembiraan & kebahagiaan saya & hubby..coz dpt juga membeli "rmh pertama" buat kami berdua during kita org baru jer nk bergelar suami isteri... Rumah ni dibeli mengikut kemampuan kami pd waktu tu (since kita org pun ngan nk guna bnyk $ utk mjls khwn lg) & kami hrp sgt2 pasni bertmbh murahlah rezeki kami sekeluarga & blh lah pasni kami beli "rmh idaman" lak yg jauh lbh selesa dr yg ada skrg ni., InsyaAllah..Aminnn. Kita org teringin sgt nk sgt beli landed house tp fhm2 jer lah kan..kat Png, landed house mmg mahal sgt2, flat2 biasa pun dah more than $50k dah. Penang tanah kurang, pembangunan lak kian pesat, skrg ni lg lah ngan mcm2 projek, jalan pun semakin jam jer... But anyway, impian ttp impian... Hrp satu hari termkbl jg lah impian kami ber2, InsyaAllah...

Rmh ni dlm S & P mmg kategori apartment (High Medium Cost) but memdgkan semua penghuni2 kat sini dah lama kenal & majoriti mmg penddk asal kpg ni so sstm keselamatan keluar msk cam longgar sikit, rs mcm flat pun ada, hehe... But anyway tak ada apa2 kes lg lah yg membimbangkan, minta2 dijauhkan tu semua. Rmh saya ni terletak di Kampung Rawa, Penang...blok no. 10, tgkt 10 & unit no.07. Tgkt 10...tggi tu tp mmg best sbb leh tgk view baik dr dpn koridor mahupun di balkoni, mmg nmpk clear lah coz tak ada hlngn bgnn2 lain (nama pun tggl kat Penang kan, for sure lah byk bngnn2 tggi). Rmh ni berkeluasan 700 sq.ft, ada 3 bilik tidur, 2 bilik air, ruang tamu, dapur & balkoni. Rmh yg kami beli ni adlh rmh 2nd & fully renovate...kiranya slrh rumah bercornice, bergrill, dipasang down light & chandlier serta dicat dgn cat ICI. Ownernya org cina but mmg tak prnh tggl kat situ..hanya tiap2 bulan, sure ada maid dia yg dtg cuci rmh tu. Kiranya time kita org msk rmh..keadaan rmh mmg bersih lah but kita org still cuci, kemas2 & "samak" lah kan..takut juga kan benda tak nampak dek mata kasar.

Proses rmh ni tak lah lama sgt m'ambil ms coz proses2 yg dibuat adlh melalui legal firm hubby saya sndri (dia mkn gaji jer ner) so dia leh follow up dr ms ke ms proses rmh kita org smpikan ada certain2 dokumen yg hanya kita org sign di rmh jer, hehe. (Oopps, tersyashul..but melalui urusan & jln yg betul ner). Tapi utk dptkan info owner ni, MasyaAlllah ssh sgt2 sbb tak ada siapa pun tahu no. contact owner ni walaupun neighbour kat sebelah pun org cina gak. Tp berkat kesabaran & usaha gigih kami berdua..at last dpt gak no. contact dia. So start dr situ, bermula lah proses demi proses & akhirnya rumah tu SAH MENJADI MILIK SAYA & HUBBY pada 1 Julai 2007.

Actually, kita org planning nk guna rmh ni ms mjls akad nikah & mlm berinai kita org iaitu pd 07hb & 12hb Julai 2007 since dr bulan Mac (klu tak slh saya lah) urusan rmh dah "in process"... Tapi kita org still negotiate ngan owner..in case lah if proses rumah tak smpt hbs pd waktu yg dijangkakan, kita org hrp owner dpt kasi kunci rmh dulu memdgkan 10% deposit kita org dah byr pd dia. Kiranya just pjm utk 2 hari jer lah, nk guna utk urusan mjls akad nikah & mlm berinai. So apa yg kita org hrp mmg menyebelahi kita org coz kita org mmg dpt guna rmh ni ms mjls akad nikah & mlm berinai..coz proses dah settled pd tarikh yg dijangka, ngam2 kata org... Satu lg & sbb yg plg utama kita org beli rmh sebelum nikah, kita org hrp pas settle jer semua kenduri-kendara..kita org nk trs jer msk & tggl dlm rmh sndri, hehe. Tu psl yg awal thn 2007, kita org bertgks-lumus cari rmh utk dibeli, skali gus cpt2kan proses coz pas khwn nk trs jer stay dlm rmh sndri...

So pas jer dpt kunci dr owner, mmg kita org happy sesgt lah sbb apa yg diingini termakbul jg. Kita org just beli apa2 yg ptg dulu cam set bilik tidur..tu pun sbb bilik pengantin nk buat kat rmh sndri gak. Then pas jer blk dr honeymoon, barulah bermula episod kehidupan bermhtangga kami yg sebenar. Kita org secara rasminya mula msk rmh..before that dah beli serba sdkt peralatan ptg spt peti ais, washing machine, kabinet tv, rak kasut, frame2 al-quran dll... So far setkt tu jer yg kita org beli & kita org ada add in sikit2 jer. Kita org psgkan curtain rail, pasang bidai kat tingkap dapur & yg lain later2 baru lah nk survey apa2 lg utk deco rmh. Byk lg yg nk kena beli, nk kena tkr, pening gakkk. Once nk beli..saya nk beli yg betul2 saya suka, berkenan & puas hati so tak pyh lah later on terfkr nak tkr yg bgs ker, apa ker. Tu pun time kita org msk rmh ni, kiranya bernasib baik coz tv, dvd mmg sblm khwn hubby dah beli but coming soon maybe nk tukar yg lain, hehe.

Ok tu jer story saya psl rmh saya yg tak seberapa ni tp cukup memberi makna & bgt ptg buat saya & keluarga... Syukur alhamdullillah, apa yg saya & hubby inginkan mmg kita org dah dpt pun. Walaupun tak bsr mana tapi rmh ni ttp menjadi tempat perlindungan buat kami sekeluarga. Kami berdua bersyukur sgt2 dengan kurniaanNya...

2 gmbr dibawah menjkkan pemandangan rmh kami yg digunakan utk tujuan Mjls Pernikahan & Mjls Berinai. Kenangan manis tu... Hehehe...

Gmbr ni diambil sejurus slps Mjls Akad Nikah kami di Msjd Ngri Pulau Pinang...
Kiranya sesi bergmbr di rmh pengantin lak, hehe...


Ni plak gmbr sms Mjls Mlm Berinai Besar...
Langsir, Set Cadar mmg ditempah sndri oleh saya..koleksi peribadi katakan, hehe...


Ok... Jeng, jeng, jeng... So gmbr rmh saya strsnya (latest)..kita smbg ke next n3 ner memdgkan pjg sgt dah n3 ni. Kecian pula saya kat kwn2 yg membacanya, sorry...


P/s - Bukan sehari n3 ni ditulis..dah jd draft bbrp mggu dah, hehe. Ikut thp rajin saya, dpt gmbr & citer, saya edit dr ms ke ms. Klu srntk,alahaiii...sure lenguh tgn saya nnt tp saya puas... Mmm... Dah siap pun...


3 comments:

iedaLUVsham said...

wah!! panjang entri yag ini, heheheh!!! lama ieda dok membaca smpai bos dok blakang pon taksedar! hehehe!!! ;p

mama erfan said...

waa panjang betul entry ni mama danish... tak lenguh ke tangan menaip...ekekeke! anyway cantikkkkk sangat umah mama... suka tgk!

lily azliyana @ mama zara said...

bagusnye dh beli rumah b4 kahwin. planning lengkap nih. siap leh buat tpt nikah n sanding lagi. mmg jarang sgt jumpe pengantin baru bersanding di rumah sndiri..slalu tompang rumah mak bapak jek (kamila tuh antaranye..hehehehe)

byk btol sejarah n memori kat rumah ni yek..lagi2 rumah pertama kan..mesti hargai sgt2 ye tak..=)