Wednesday, April 21, 2010

Danish & Bear-Bear a.k.a. Bantal Busuk

Bantal Busuk..rupanya buruk, baunya busuk. Ttp bg sstgh kanak2, inilah teman setia mrk. Tanpa bantal busuk..mrk gelisah, menangis & tak blh tidur. Dibw ke mn shj tanpa rasa malu..smada dlm btk bantal, anak patung ataupun kain. Semua objek ini adlh kesayangan mrk sejak kecil lagi & agak sukar utk dipisahkan. Jika tdk dipisahkan dgn objek ini, kemungkinan akn berlarutan sehgga melangkah remaja & dewasa.

Bgt jg dgn Danish..Danish loves his bantal busuk..that he called..Bear-Bear..hehe..:) Danish mmg tak blh tidur klu tak ada Bear-Bear. Klu ke mn2 pun....tgh relaks..nak trn bwh ker..sure nak kena bw gak Bear-Bear tu.. Bear-Bear ni smpi berbau..yer lah Danish siap te ...lkt hbs air liur semua. Kalau bsh..bubuh lah softlan ker apa ker..lama2 sikit dtg blk bau Danish.. Kdg tu kita org sengaja buat bau busuk kat Bear-Bear dia smpikan sengaja jer campak2..tp si tecik ni ttp gi kutip.. amik & siap gomoi2 Bear-Bear dia. Everyday..every hour..sure dicarinya Bear-Bear kesygan dia. He really loves his Bear-Bear..hehe..:)

video
Danish & Bear-Bear


Just nak share info psl Bantal Busuk.. Untuk panduan kita bersama ok..

Tabiat tdk mahu renggang dgn bantal ini dipanggil clinging behaviour / tingkah laku yg bergtg kpd sesuatu benda & tdk mahu berenggang dengannya. Ia tdk thd kpd bantal / anak patung shj..sstgh kanak2 menjadikan kain selimut..sapu tangan & seumpamanya sbg objek selesa mereka. Tingkah laku pautan clinging behaviour adlh sikap biasa yg sering terjadi kpd bayi & kanak2 diperingkat awal.

Biasanya tabiat itu bermula di rmh & berlaku kpd kanak2 yg krg stimulasi & mahukan sesuatu / peneman utk menenangkan diri mereka. Kanak2 yg begini akn memegang bantal, kain / anak patung sblm tidur krn rasa ingin ada seseorang bersm mrk.

Perlakuan menggentel bantal / kain ini seakn memberi kanak2 tadi ketenangan & keselesaan sehgga menjadikan mrk asyik. Dek keasyikan menggentel bantal tadi membuatkan mata mrka mudah terlelap & perkara ini berulang2 sehinggalah ia menjadi satu tabiat yg sukar dikikis. Sstgh kanak2 ini juga berbual dgn bantal / anak patung kesayangan mereka. Ini merupakan satu cara untuk mrk berkomunikasi & ia dipanggil teman imaginasi (imaginary friends). Sebenarnya mrk mahukan seseorang utk meluahkan perasaan namun disbbkan kesibukan ibu bapa / pengasuh, luahan itu terpaksa disalurkan kpd teman imaginasi tadi.

Selamat
Menurut Dr. Mastura, satu lagi punca tingkah laku yg bergantung kpd sesuatu ini jg disebabkan oleh rasa ingin selamat (sense of secure). “Kanak2 kecil belum memahami konsep kehilangan sementara,” katanya. Jelasnya, mereka tdk faham bhw sesuatu benda yg hilang itu akn muncul kembali & kerana itu mrk mahukan ada sesuatu yg menjadi peneman mereka. “Dgn melakukan perlakuan demikian spt menggentel bantal, kain dsbnya membuatkan mereka rasa selamat & tdk ditinggalkan keseorangan,” jelasnya.

Risau
Dr. Mastura berkata, sebenarnya ibu bapa tdk perlu terlalu risau dgn tabiat mengendong bantal / anak patung ini krn ia bersifat sementara. “Dalam hal ini ibu bapa perlu memainkan peranan utk mengelakkan tabiat ini drpd berterusan,” katanya. Ibu bapa / pengasuh katanya perlu cuba memisahkan anak dgn rakan karib mereka ini scr perlahan2. Masa yg terbaik utk memisahkan kanak2 ini katanya adlh ketika umur mrk mencecah tiga thn. Sebaliknya jika dibiarkan perlakuan ini mungkin akn berterusan sehgga mrk dewasa.

Namun, terdapat jg kanak2 yg boleh berpisah dgn teman akrab mereka ini dgn sendirinya slps memasuki taska krn malu kpd rakan2 yg lain. “Aktiviti seharian di taska yg byk jg mengrgkan kebergantungan kanak2k tadi terhdp bantal / anak patung mereka,” katanya.

Bantal busuk hingga dewasaAlign CenterMemiliki bantal busuk hgga dewasa bkn perkara yg mustahil. “Memanglah tidak ada kesan sampingan ttp tabiat ini boleh berlarutan hgga dewasa & sukar dikikis jika tdk dikawal,” kata Dr. Mastura. Sstgh individu sukar berpisah dgn tabiat ini disbbkan ibu bapa mereka terlalu mengikut kehendak anak yg mahukan bantal busuk sentiasa ada bersm. Dlm hal ini katanya, peranan ibu bapa & pengasuh perlu ada utk mengelakkan tabiat ini bertrsn.

Sumber : Utusan


4 comments:

Ena said...

uhu..
cam irfan gak la ade habit ngan bantal busuk nyer tu..

comei la danish camtu..hehehe

~Ifa~ said...

sapa yg ada bantal busuk nie memang x leh di pisahkan.selalunya waktu tido la yg msti kena ada.naufal kena ada kain.kain selimut masa dia baby tuh.skrg kain nie la jd meneman dia tido.sebelum tido msti minta kain.tp kalu p jln mana2 ifa x bw la kain tuh.ada 2helai kain tuh dua-dua warna biru.satu utk di rmh satu lg ada d rmh opah.

.M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

slm Ena,

Irfan pun cengitu ker??? rsnya bdk2 mmg suka kot ngan bntl busuk..bak kata Dr tu..dia org aggp kwn..hihi..:)

danish mmg slalu camtu ngan bear2 dia..nmpk terlalu syg kan..bkn nmpk tp mmg!!!

.M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

slm ifa..

ok gak kan..at least naufal ada gak 2 kain.. cam ct ni bear2 tu act teman lapik tgn bila kita type kat keyboard ifa..ct beli kat avon..rsnya 3/4 thn sdh sblm khwn lg..

alkshnya dr smpn jer bear2 tu dlm plastik..sj jer ct bg danish main..mn tau leh terlkt jd bntl busuk dia.. skrg ni ct gi cari kat avon..nak buat order sbb dah lusuh tp so sad lah ifa..mmg xada dah bear2 tu..

ct dah beli bear2 yg lain utk ganti bear2 tu..(nnt ct buat kat n3 lain)..yg mslhnya danish cam x brp nak tkr..huhu.. pening2..