Sunday, August 16, 2009

Danish Admit Hospital...(Part 1)

Malam kelmarin (10 Ogos 2009, isnin), badan Danish panas sgt... Saya & hubby tak lelap sgt tidur mlm tu, takut apa2 jadi kat Danish. Dah smggu Danish demam, kita org pun dah bw dia gi klinik but kjp ok, kjp panas blk bdn dia. Ni tmbh lak ngan cough & flu, lagilah saya & hubby bertmbh ssh hati.

Hari pertama (11 Ogos 2009)
P
agi selasa, hubby ckp saya tak yah gi kerja coz dia nk bw Danish gi Hospital Lam Wah Ee (LWE). Pukul 9 pagi, kita org 3 beranak kuar dr rmh. Smpi sn dlm kul 9.30 camtu, register semua..trs tggu giliran Danish. Dlm kul 11.30 camtu barulah smpi giliran Danish coz blh thn ramai gak patient Dr Tan Eng Guan hari tu. Ms Dr check Danish..Danish dah mula buat perangai, dia nangis2 smpi batuk dia bertmbh kuat & teruk..dah tu hbs hingus pun meleleh2. Dr check & inform yg fever Danish dah 38.6..time tu lak Danish batuk2 smpi kuar kahak berdrh maybe sbb terlalu panas kot. So apa lg, Dr ckp Danish kena admit hospital coz sekarang musim H1N1 so better admit utk check ngan lbh detail lg. Bkn apa, Dr takut jg kan coz dah semggu dia demam tak kebah2. Dr ckp Danish kena buat x-ray dulu coz dada & telinga dia merah. Bila dgr jer Dr ckp camtu, mkn ssh hati saya & hubby. Risau & takut kalau apa2 jadi kat Danish. Ya Allah, jauhkanlah Danish dr semua wabak penyakit, Amin...

Ms nk buat x-ray, hanya si Ayah jer msk tmnkan Danish... Kat luar saya dgr suara hero saya nangis menjerit2, kesiannya Danish maybe dia takut kot. Kuar jer dr bilik x-ray trs Danish hulur tgn minta saya dukungkan dia. Hati saya sayu sgt ms tu, sedih tgk dia mcm tu. Pastu, kita org pun follow nurse gi urus kemskkan Danish ke wad, byr deposit semua... Time ni lah medical card memainkan prnn ptg..1st time saya guna (1st time gak Danish admit). Kita org ambil single bed coz hubby nk temankan saya & Danish ms hari pertama tu, saya takut..tak tahu nk buat apa2 nnt.

Pas msk jer bilik, tgk2 Tok Ba, Mak Tok & uncle2 Danish semua dah smpi..msg2 terkejut dgr Danish kena admit hospital. Blm smpt rehat skjp, nurse dah pggl kita org bw Danish ke treatment room coz Dr nk ambil darah & inject tgn dia..later ubat antibiotik akan diinject melalui jarum yg ada kat tgn Danish (IV/ oral).
Smpi 3org skali tmnkan Danish..ayahnya & 2 org uncle Danish..msg2 tak smpi hati. Saya, mak & sorang lg uncle Danish tggu kat luar, tak sggp tgk..hanya dpt dgr tangisan Danish jer. Mmg sedih sgt2.

Pas hbs amik darah, Danish kena lak buat sedut gas utk krgkan kahak & buang selsema yg guna long tiub tu..saya tak tahu apa nama kaedah tu, ada yg ckp "Nebuliser-sedut gas" (Hari tu kena buat 3 kali sehari coz Danish admit dah tghari so dah skip buat utk sesi pg). S
edut gas ni bgs utk clearkan kahak dlm paru2 dan kaedah satu lg bgs utk keluarkan hingus samaada yg kering ataupun yg lembap agar hidung anak2 kita tak tersekat so ia memdhkan pernafasan anak2 kita. Bila buat jer 2 benda ni, sure hero saya akan nangis teresak2. Saya just tgk dr jauh coz tak smpi hati, ayahnya jer yg jd peneman...

video
Video ni diambil sms Danish tgh buat "Nebuliser-sedut gas"...
Smpt lg saya rakam BUT dah kena marah ngan hubby coz Danish dah nangis2..
Yg sedihnya saya tak smpt rakam 1 lg kaedah yg Danish buat, huhu...


P/s -
Inilah dugaan sebagai ibu bapa, kita kena jaga anak baik2..tanggungjawab kita kan. So citer strsnya kita smbg ke next n3 ok...


3 comments:

mamalieyna said...

cedihnyee...cukup riso kalo anak demam, masuk wad lagi..huhu...tak sanggupnyer..sebak..

~Ifa~ said...

siannya danish.tp apa leh wat kan utk anak cepat sembuh relakan lah apa pun doktor nk wat kan.naufal ku pun pernah kena sedut cm tu gak...

M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

slm...

mamalieyna..tu lah ps,mcm2 dia org buat, ubat lak ikut time, xleh delay2. saya sebak, thn jer nangis coz nk kuatkan diri sndri..

ifa..camner naufal bila kena sedut?ok ker ifa atau sama gak...