Thursday, October 15, 2009

Danish Suka Makan Cheese

Bolehkah Memberikan Cheese/ Keju kepada Anak2 Anda?

Cheese/ keju sebenarnya bagus utk anak2. Ia bagus coz mengandungi kalsium yg tinggi, vitamin A, D dan B12. Utk anak2 yg sdg dlm masa pertumbuhan, kndgn yg terkdg dlm cheese baik utk kecerdasan & pertumbuhan. Cheese jg sgt baik utk pertumbuhan gigi & tulang anak2.

Walau bagaimanapun, untuk memilih cheese yg sesuai utk anak2..ibubapa kena tahu serba sedikit ttg cheese yg ada di psrn coz ada cheese yg mengandungi bhn2 pengawet, garam, emulsifier, etc yg tggi & ianya tdk sesuai utk anak2. Cheese yg sesuai utk bayi ialah yg dipasteur..so that ia bebas dari bakteria. Utk permulaan..kenalkan bayi dgn Cottage Cheese dan Cream Cheese coz teksturnya yg lembut. Bila bayi dah boleh pegang & kunyah, blhlah kenalkan dgn Parmesan, Mozarella dan Cheddar.

Beberapa hal yang perlu anda perhatikan :-

  1. Anda blh memberikan cheese stlh bayi anda berusia 6 bln
  2. Pilih cheese yg lunak & sudah diproses (cheddar)
  3. Utk anak berusia >1 thn, batasi pemberian cheese, maksima 3 pcs stp hari
  4. Cheese parmesan & mozarella juga blh dimkn oleh anak2
  5. Jgn jadikan cheese sbgi pengganti susu coz cheese merupakan mknn padat yg sdkt kandungan airnya.

Sjk kecik lg..hubby dah ajar Danish makan cheese..tp skt2 jer lah.

Skrg ni..mmg hbs lah 1 pcs cheese yg Danish mkn..

Danish mmg suka sgt mkn cheese, hehe..


P/s - Dr segi mkn..Danish btl2 ikut cam Ayahnya.. Dia leh mkn cheese, mushroom soup dll. Klu Danish follow saya..huhu.. Saya tak mkn cheese, mushroom soup & ada lg mknn yg lain2 saya tak mkn..geli..cam nak muntah jer but pelik kan pizza blh plak saya mkn..hehe..


2 comments:

lily azliyana @ mama zara said...

Berselera betul tgk danish makan cheese..

nway, danish sama cam zara. lebih suka makan benda2 western mcm mushroom soup, sphageti, fries, n cheese. ikut mama die la tuh.hihi

M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

slm lily...

danish x ikut ct..lbh kpd cara mknn ayahnya. saya x pandai mkn mushroom, sphageti..even burger McD pun saya x mkn. Sure lily terkezut..apsal lain planet mama danish ni, hehe...