Thursday, October 22, 2009

Upah Baju...Untuk Raya Haji...

N3 kali ni..nk story psl upah baju plak. Raya puasa br jer hbs..dah sibuk2 nak htr upah baju raya lg..tp kali ni utk raya haji plak..hehe.. Act kain yg kita org nk htr upah ni..saya dah beli thn lalu lg but once tailor saya tak dpt jahit ats sbb2 yg tak dpt dielakkan..saya pun smpn jer lah kain ni smpi lah ke la (skrg ni)..brlah saya gi htr upah jahit. Yer lah kan..raya puasa baru2 ni..kita org beli ready make jer..baik saya..hubby mahupun Danish..hehe.. Saya rasa lega sgt2..at least..hasrat nak sedondon purple utk raya puasa thn sdh tercapai gak walaupun tak dpt pakai utk raya puasa thn ni..raya haji pun jdlah kan..hehe.

Baju Mama Danish

Kedai : Yen Tailor, Bukit Dumbar
Jumlah : 2 psg (1 jahit baju kurung moden-purple..1 lg buat baju kurung jer-cam warna hijau + purple)
Upah jahit : Tak tahu lg..tggu baju siap dulu..nnt Aunty inform. So..deposit bg RM50 dulu.
Skill jahitan : Mmg cantiklah baju2 yg Aunty jahit..saya selesa pakai. Yg ptg..saya puas hati.. Utk information uolls..baju nikah saya pun..saya bg Aunty jahit. Hehe..cantik tau..
Tmph ms tmphn : Siap jer..Aunty call..


Baju Ayah Danish
Kedai : Kenwalk Tailoring Shoppe, Komtar
Jumlah : 1 psg (Baju melayu- buat sulam)
Upah jahit : RM110..deposit byr RM70 dulu.
Skill jahitan : Byk design2 baru..mmg cantik. Baju nikah hubby pun dijahit disini ( utj hantaran). Hubby mmg puas hati jahit kat sini..saya pun suka.. Satu lg..ayah, abg & adik2 saya pun jahit di kedai ni gak. Kedai ni agak popular di Png..hehe.. Bkn sj menjahit baju2 melayu..kemeja, slack dsbnya pun blh dijahit kat kedai ni.
Tmph ms tmphn : Lbh krg 2/3 mggu.. Apapun depends pd tmphn..byk ker tak. Klu time raya puasa..mmg lmbt skt lah sbb ramai yg gi upah baju melayu kan..


Baju Danish
Beli siap di Kompleks Bukit Jambul..sm kedai baju melayu yg kita org beli utk raya puasa baru2 ni. Danish tak pyh tmph lah coz dah ada jual siap..sng. Lgpun certain2 kedai cam kedai hubby htr upah..utk bdk2..mmg dia org tak nak jahit pun so beli jer lah utk Danish. Hehe..



P/s - Saya ni pelik sikit..saya tak suka htr ke kedai tkg jahit lain..tak percaya jahitan dia org. Saya dah pernah try sblm ni..mmg tak sedap pakai pun..at last baju tu saya bg kat sedara jer. Satu lg..maybe saya dah biasa ngan Aunty kot..baju yg Aunty jahit sure elok & cantik..kira saya puas hati lah ngan hasil kerja Aunty. Aunty plak..klu tak kena ker apa ker (ketat/ longgar)..dia tak byk ckp..dia sure ubahkan utk kita. Dr zmn sek..smpi lah ke hari ni..mmg kedai Aunty lah yg saya selesa upah baju..hehe. Tu psl..klu dia tak blh..saya tggu gak smpi dia sng..



2 comments:

mamalieyna said...

waa meriahnyer nk beraya haji pulak..dh standby baju raya dah..kita ni cam takde rasa nak raya je lagi..sbb takdo balik2 kampungnyer lagi..huhu..mgkn bulan 12 baru nak balik..

.M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

slm mamalieyna..

ni pun sbb kain dah lama smpn mamalieyna..klu tdk..rsnya pakai yg raya puasa punya..hehe..