Monday, September 7, 2009

Mari Makan Kuih Bulan

Dah banyak kuih bulan dijual di kedai..ni 1st time saya dpt kuih bulan dr abg (abg kndg saya). Takut gak nk mkn..tp katanya skrg ni kebykn manufacturer mengeluarkan kuih bulan halal. Yelah kan, sekarang ni kuih bulan bkn shj dimkn oleh org CIna, org Melayu & India pun suka juga. Lebih ramai org blh mkn kuih bulan, lg untunglah company kuih bulan tu kan...

So di bwh sdkt info ttg kuih bulan ner utk sesiapa yg tak brp jelas, ok..

Perayaan Kuih Bulan merpkn perayaan menymbt kemngan org Cina menumpaskan penjajah Mongol pd akhir Dinasti Yuan (120 Sebelum Masihi - 1341 Masihi). Perayaan Kuih Bulan dismbt pd hari ke-15 bln ke-8 dlm kalendar Cina iaitu pd akhir Ogos atau awal Sept. Ia jg dismbt dgn perarakan tanglung pd mlm perayaan.

Salah satu hidangan istimewa pada perayaan Kuih Bulan merpkan Kuih Bulan itu sendiri. Kuih Bulan diperbuat drpd adunan manis yg berinti kacang merah atau adunan biji teratai atau kuning telur masin dan mcm2 lg...



2 comments:

mamamiera said...

same lah.. kite p0nk suke mamam kuih bln.. tp misti ade ch0p halal,baru telan.. heh.. nape danish xj0in contest yg haiqal j0in tuh.. gerenti tergugat haiqal saye kal0 danish j0in..

M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

salam mamamiera..

saya tak tahu mkn kuih bln ni, camner ek mamamiera..leh ajarkan. logo halal tu ada,siap snap lg.

bkn tak nk join contest haiqal tu..tp ntah jd cam mls nk join2..ngan tak pandai nk link2 back coz ari tu 1st time join..ada yg tak kena saya buat,hehe..anyway, congrats ner utk haiqal yg comelll...