Monday, November 2, 2009

Stok Susu & Mknn Tmbhan Danish

Danish minum susu Enfagrow A+. Since Danish skrg ni smkn membsr & mknn tmbhan yg lain (bubur, nasi, roti dsbnya) dia tak brp sgt nak mkn..kira byk jgk la keperluan susu Danish utk sebulan..dkt nak 3 pek jg lah (1 pek - 1.3kg).

Dari Danish baby lg..kita org slalu beli stok susu Danish di Joo Hing Mini Market, Free School coz susu Enfalac AR Danish hanya dijual di farmasi2 & mini market ni jer. Kat hypermarket lain..susu Enfalac AR mmg tak jual pun..klu nak kena gi beli kat farmasi tp fhm2 lah harga kat farmasi..mmg mhl sgt2. Ats usaha gigih hubby mencari & bertanya kat kwn2..at last jumpalah mini market ni. Dah lah dkt ngan umah kita org..harga pula tak yah ckp lah..mmg berbeza sgt2 & jauh lbh mrh dr Tesco, Giant & tpt2 lain. So start dr dulu smpilah skrg ni..keperluan susu Danish..kita org tak beli lg kat tpt2 lain..kita org gi beli kat mini market ni jer..tpt setia kita org..hehe.. Cuma 1st time tkr ke susu Enfagrow A+..nak beli yg tin punya..kita org gi beli kat Pacific coz ada offer time tu..klu tak slh RM88.50 kot setin (1.7kg). Mini market ni tak jual susu Enfagrow A+ & Enfakid A+ yg dlm tin punya..dia hanya jual yg dlm pek jer : 650g & 1.3kg. So kita org slalu beli pek yg 1.3kg (slalunya 3 pek skali) & refill dlm tin jer..hehe..

PERBEZAAN HARGA SUSU DANISH
@
JOO HING MINI MARKET & NORMAL PRICE (LAIN2 HYPERMARKET)

1 tin susu Enfagrow (1.7kg) = RM....... ~~~ RM80++
1 pek susu Enfagrow (1.3kg) = RM67.90 ~~~ RM-
1 pek susu Enfagrow (650g) = RM36.50 ~~~ RM40++
(Slalunya kat Tesco & Giant.....pek yg 650g ada..pek yg 1.3kg mmg tak ada dijual)
PERBELANJAAN SUSU & MKNN TMBHAN DANISH (UTK TMPH SEBULAN)
@JOO HING MINI MARKET

3 pek susu Enfagrow (1.3kg) ~ RM67.90 x 3 = RM203.70
1 pek Heinz Farley's Rusk = RM9.90
1 tin Nestle Nestum = RM8.30
TOTAL = RM221.90

(Kdg kala..ada lg tmbhan utk Heinz Farley's Rusk & Nestle Nestum Danish..kiranya kena add lg 1 pek & 1 tin utk stp tu..hehe)



4 comments:

mamalieyna said...

waa glamer jp mini market Joo Hing..hehe.. mmg kan sllu nya kt pasaraya besar jauh lebih mahal compare ngn mini2 market ni! kite pun tak suka beli susu kt pasaraya besar, mahai..sllu beli kt speedmart je..

.M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

slm mamalieyna..

tu lah psl mamalieyna..harga kat psr raya & mini market mmg totally diff kan.. x kisah lah kan org nk ckp save $ ker apa..yg ptg kita tahu budget kita..hehe..

p/s-tkt gak nnt ada yg ckp berkira.. hehe...

Mama Qiestina said...

hye mama danish...

shalam kenal :)
Qiestina nak link kan danish boleyy?

.M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

slm Mama Qiestina..

link saya?link danish??kureng fhm ckit..klu nak link ngan blog mama danish..ok jer..hehe..

anyway,saya dah jd follower awak...