Thursday, November 5, 2009

Tabiat Tidur Danish

Semua org ada tabiat tidur msg2 kan? Kalau saya..sblm tidur sure saya nak satu bantal kecil utk ltk atas dada & selimut. Klu tak ada bantal kecil & selimut..rsnya cam something tak lgkp bila nak tidur..hehe.. Tp lain plak ngan putera encem saya..Danish.. Bila jer dia nak tidur..sure kena ada "bear bear" a.k.a. bantal busuk dia..dah tu dia suka plak pegang "tag" yg ada pd "bear bear" dia tu utk tidur..tak tahu kenapa dia suka camtu. Dia suka gentel..pelik kan? (Ni mesti ikut tabiat Mak Toknya..tp Mak Toknya suka gentel kain/ tisu..hehe). Dah la suka gentel "tag" tu..Danish jg tak suka berselimut. Kalau saya selimutkan dia..bila dia sedar sure ditendang2 nya selimut tu..maybe dia krg selesa kot. Mcm2 lah bdk tecik ni kan.. So kat bwh atr gmbr2 tabiat tidur Danish..hehe..



Inilah "bear bear" kesygn Danish..cute kan..hehe..

Kat bwh ni plak..saya nak kongsi ngan semua kwn2 ttg tabiat tidur yg baik utk anak2. Jom sm2 kita baca..

Bentuk tabiat tidur yang baik.

a) Lakukan aktiviti ketika siang hari

Apabila bayi jaga, lakukan aktiviti menyanyi, bermain/ bercakap2 dgnnya. Biasakan dirinya dgn kebisingan rmh yg normal misalnya bunyi org memsk, bunyi tv/ bunyi penyedut hampagas. Stimulasi sebegini pd waktu siang hari membantu tidur yg lebih baik pd waktu mlm.

b) Pantau tidur siang (nap) anak anda

Tidur skjp pd waktu siang ptg ttp jika tidur terlalu lama pd waktu siang akan mengganggu pola tidur anak anda pd waktu malam.

c) Ikut rutin waktu tidur yg konsisten

Sblm tidur, mandikan dia, belai, menyanyi & bacakan buku untuknya. Lama-kelamaan bayi anda akan mengaitkan semua aktiviti itu dgn tidur.

d) Tidurkan dia ketika mengantuk

Walaupun dia blm tidur, ttp sudah mulai mengantuk, bawa dia ke biliknya. Ia boleh membantu anak mengaitkan rasa mengantuk dgn tidur. Bagaimanapun, pastikan katilnya tdk bersepah dgn anak patung, bantal/ selimut krn ia mungkin membuat dia lemas tanpa anda sedar.

e) Beri masa utk dia bertenang

Bayi kerap menggeliat dlm tidur mereka. Kadangkala ia menyebabkan kebisingan. Selain itu, dia mungkin merengus/ menangis sblm bertemu posisi tidur yg selesa. Tunggu beberapa saat sblm bertindak balas krn kadangkala dia akan senyap dgn sendirinya.

Bagaimanapun, jika anda merasakan dia lapar/ terganggu dgn mimpi ngeri & tangisannya tdk berhenti, bercakaplah dgnnya scr tenang. Anda jg boleh membelai & menepuk belakangnya. Dgn cara begitu, dia tahu anda ada di sisinya & membantu untuk dia tidur.

f) Pertimbangkan utk memberikannya puting

Jika bayi anda sukar utk tidur, puting mungkin boleh membantu. Malah, puting pd waktu tidur mengrgkan risiko sudden infant death syndrome (SIDS). Bagaimanapun, jika bayi menggunakan puting utk membantunya tidur, dia mungkin akan menangis di tgh mlm apabila puting terjatuh.

g) Pastikan malamnya sentiasa gelap

Jika bayi perlu minum susu pd waktu malam, guna lampu yg suram cahaya. Suara anda jg harus perlahan. Ia membantu memberitahu bayi, masa itu adlh utk tidur.


P/s - Info ni dipetik dari slh satu link kat google..just nak share dgn kwn2 semua..hehe..



10 comments:

shiemz said...

Wah,dah ghajin update... blog dah cantek kan..heheh

lily azliyana @ mama zara said...

Hehe..Zara pon tak suka berselimut. kdg tgh tidur, die boleh tersedar bile kite selimutkan badan die..

lain2 tu, Zara kena ade bntal bucuk n puting b4 tidur..=p

~Zetty84~ said...

hikhik...
syaza dgn cara dia...!!!
danish dgn cara danish...
macam2 la kan, fashion tido nih...
zati lak mesti kena ada 1 bantal...
janji kena sandar ckit kat badan...

mamalieyna said...

info yg bagus!
*hehe..mcm2 tabiat si tecik time tido ee, danish pun ada tabiat jgk..hikhik..so kiut la baby2 yg ada tabiat time tido nih! suke.. :)
*Arif saya suke gentel2 bucu bantal! :)

mamamiera said...

camtu gayanye danish tido ye..
awk lak same cam akk.xde bantal nk pelok, susah nk tdo..
pasal selimut tuh same dgn miera..
kite sejuk sgt.tp dia tolak2 selimut bile kite slimutkan dia.. kene marah lg!
akk ngan miera ade pesen tido yg same..
nnti 1 hari sruh ayah snapkan..

.M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

Slm shiemz..

haha shiemz..smkn bersmgt waja, hehe..tq shiemz..

.M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

slm lily..

ooo..zara pun sm cam danish la kan..x suka berselimut. dulu danish suka gak ngan puting..la dia dah kureng skt..mgkn mkn bsr kot..dah x brp suka..

.M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

slm zati..

tu lah..bdk2 kan..mcm2. kita yg tua ni pun mcm2 cara tdur..hubby akk plak suka peluk bntl..ntah apa2 cara tidur kan..hehe..

.M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

slm mamalieyna..

arif suka gentel2 bntl busuk..danish lak suka main tag yg ada kat bntl.. hairan kan cam perangai pompuan plak..hehe..

.M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

slm akk aka mamamiera..

ooo..kita serupa..tidur nak bantal kan..nk peluk. somemore ct plak suka tidur telentang..ntah cam ssh nak mengiring.

p/s-jgn lupa srh abg snap gbmr..nk tgkkkk..hihi...