Saturday, November 21, 2009

Tag 'Penjagaan Diri' Dari Mamalieyna



Cara-caranya :
1. Baca tag ini.
2. Ambil gmbr barang2 kecantikan yg kita pakai mengikut kategori. Kalau nak add..lg bagus.
3. Bagitau brand & inform kwn2 sama ada suka / tak dgn produk2 yg kita pakai. Kalau suka, kena rekomenkan utk kwn2 pakai.
4. Inform kat orang yang tag bhw kita dah buat pun tag dia kasi.
5. Pas mesej kat semua orang suruh baca & kongsi rahsia kecantikan.

Keperluan & penjagaan diri mmg penting utk semua golongan masyarakat kerana penampilan kita akn menunjukkan siapa diri kita sebenarnya! So walaupun tak der mekap mana pun saya ni & tak der pun yg branded2 tp saya suka gak nak share penjagaan diri saya ngan kwn2 sume. So saya list from top to toe..ok..

Mandian...

  • Shampoo & Conditioner : Head & shoulders (Anti-Hairfall)
  • Shower Foam : Shokubutsu (Orange Peel)
  • Pencuci Muka : Ponds (White Beauty)
  • Ubat Gigi (Sparkle..kdg2 Colgate)
  • Berus Gigi (Aquafresh)
Semua brgan kat ats..biasa2 jer...tak der mahal mn pun. Saya tak kisah sgt..janji ianya sesuai dgn penjagaan mandian saya..hehe.. Yg ptg bersih & wangi dari atas smpi bwh..baru hubby saya syg..hehe.. (ayat nakal plak..hihi).. Feminine hygience tak yah tjk lah ner..saya guna brand May First & sometimes brand AVON..hehe..

Mekap Asas...

  • Foundation : Loreal
  • Krim : Temulawak
  • 2 Way Foundation (Miyami " 03 Dark) from COSWAY..mmg ok lah setrf ngan bedak2 Maybelline/ Loreal kualitinya..rs sesuai..
Sama mcm produk mandian..bab mekap asas saya pun simple jer.. Saya lbh selesa guna temulawak sbg mekap asas sblm saya pakai bedak Miyami (bila nak gi kerja). Foundation Loreal tu..saya akan apply bila saya nak keluar sabtu ahad. So far suka sgt..tapi tak tahulah kan coming soon maybe mmbr2 perknlkan produk2 yg lain ker..yg lbh better & akn mencantikkan lg wajah saya..hehe..poyo..

Set Mekap...

  • Xibei Eye Shadow (tiga2 dlm gmbr kat ats)
Introduce by Aunty saya..dlm katalog. So far ok lah..bkn pakai slalu pun..hehe.. Slalunya sabtu ahad jer.


  • True Color Eyeshadow (Lilac Dream)-AVON
  • Simply Pretty for Cheek (Rosy Cheeks)-AVON
  • Super Curlacious Mascara (Black)-AVON
  • Uplifting Mascara (Black)-AVON
  • Glimmersticks for Eye Liner (Blackest Black-G01)- AVON
  • Glimmersticks for Brow Definer (Dark Brwon-B03)-AVON
  • Pengepit Bulu Mata from COSWAY
  • Blusher, Brow & Lip Brush jg dr AVON


  • Eucerin Lip Ice..so far bgs lah.. Mulut saya ok..tak kering pun..hehe...
  • Lipstick (Dazzling) from MAY FIRST..color ni tak terang sgt..nmpk natural jer..atr warna feveret saya..hehe..
  • Lipstick (Mauve) dr NUTRIMETICS..color yg saya suka gak..hehe..
Brg2 mekap (2 & 3)..saya suka sgt. Kebykkannya dr brand AVON & COSWAY coz saya rasa ianya sesuai ngan kulit wajah saya.. Stok ni kiranya utk sbln skali jer tau coz blh dikatakan every day nak gi kerja..saya touch up gak..utk elakkan muka nmpk pucat..hehe..

Contact Lens...

Pas touch up / make-up..ini lah yg ptg skali utk saya..my contact lens ekk. Yg ni warna putih punya..ada power tau. Klu tak pakai..sure saya tak nmpk benda2 jauh..dah lah saya drive gi kerja so mmg contact lens ni ptg sgt2 utk saya. Klu yg color punya..saya lbh selesa gunakan grey color dari FRESHLOOK. (Dah hbs tmph..saya dah buang pun. Blm beli yg baru lg..so tak dpt nak snap gmbr..sorry ekk)..

Penjagaan Wajah...

  • Johnson Baby Oil..utk tanggalkan mekap.
  • Eucerin Lip Ice..utk elakkan mulut saya kering..so far bgs lah.
  • Anew Luminosity Ultra (Advanced Skin Brightener) dari AVON..utk kulit cerah..tp saya tak slalu guna pun..jrg sgt2..tu psl tak brp cerah..hehe..
  • Firming Eye Gel dari NUTRIMETICS..utk hilangkan sembap kat bwh mata. Mmg hitam sgt dah bwh mata ni..huhu..
  • Lubricating & Remetting Drop dari RENU..utk lens saya.. Klu kering..titikkan..hehe..

Penjagaan Badan...
  • Bedak Anakku..sbg ganti Bedak Far Away dari AVON (saya suka sgt jenama Far Away dari AVON. Blh dikatakan bedak, deodorant & perfume Far Away saya slalu beli. Ni pun baru jer hbs..blm gi beli lg..huhu)
  • AVON Feelin' Fresh White Anti-Perspirant Deodorant (Soft)..slalu tkr2 pakai ngan Deodorant Far Away..hehe..
  • Hairtec Intensive Serum With Reconstructive Protein Complex dari COSWAY sbg minyak utk my hair..tak nak nmpk kering & tak bermaya..
  • Soothing Body Lotion (Pure Aloe Nature's Gift For Health & Beauty) dari COSWAY gak..utk melembapkan kulit. Selain tu..saya selalu guna Johnson & Johnson Milk Baby Lotion. Mmg bgs sgt2..saya dah guna dr zaman anak dara lg tau..hehe..

Perfumes...

Nama pun dealer One Drop Perfume kan so semestinya semua perfume utk set woman saya gunakan..hehe.. Tak lupa gak perfume Far Away dari AVON..feveret saya tau. Dulu sblm Danish ada..saya guna Perfume Lancome-Hypnose.. Skrg ni..kalau nak beli yg mahal2..kena fkr 10x gak..hehe..yer lah kan byk lg expenses lain yg perlu saya dahulukan. Lain lah kalau saya khwn ngan org kaya..hihi. Melalut lah plak..sorry ner Abg..

Penjagaan Kesihatan...

Q-She..bermaksud Quality She. Utk anda yg menghargai nilai wanita sejati. Q-she dirumus khas untuk wanita yg mementingkan kecantikan luaran & dalaman..sangat berkesan meningkatkan & membaik pulih kadar hormon estrogen dlm tubuh wanita..jg mengaktifkan kolagen di bwh kulit. Kesan drpdnya..kulit menjd tegang & lembut, payudara menjd montok & punggung bertmbh menarik. Bgs bgs..


So, saya dah list down penjagaan diri saya.. Skrg..saya nak tahu plak rahsia kecantikan mmbr2 yg lain..so saya nak tag :-
..zati @ http://hitamputihkehidupanku.blogspot.com/
..lily @ http://zaranfamily.blogspot.com/
..hada
@ http://syahadah79.blogspot.com/
...akk zai..mamalieyna dah tag..hehe..tak smpt ct nak kasi..
..kwn2 yg nak menjawab dgn sukarela..dipersilakan..hehe..


P/s - Tak tahu lah betul ker tak tag yg saya jwb ni.. Apa pun saya dah try dgn sebaik mgkn. Andai slh..maafkan saya ekk..mklmlah bdk baru bljr..hehe..


12 comments:

mamamiera said...

alamak.. utang lg..
tunggu gaji lah ye..
baru i jwb..

.M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

slm akk zai..

tak apa lah akk..saya tak kisah pun. bila free2..saya pun terkena ni..hehe..

mamalieyna said...

waa kali pertama jwb tag..jwpn sggh memberangsangkan..ekekeke.. kira LULUS!! leh la mengetag lagi pasni..ekekeke..

waa manyaknyer set penjgaan diri mamadanish ni, takdan kalo kite nih,,hehe..^_^

lily azliyana @ mama zara said...

heee..sy pon KIV dulu yerk. nk kumpul2 brg then amik gmbar yg plg tak rajin skali tuh. brg dhla tk byk mane pon..heheheh..

The Queen Of My Heart said...

wah...byk nyer set penjagaan diri nie....mesti take time nk guna smua... :)

~Zetty84~ said...

wah...nk kena jawab la nih...
akak...zati utang dulu erk...!!!
x sempat nk snap lagik picas make up suma...
tggu time free...
if dah publish, zati inform akak erk...

(",)

.M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

slm mamalieyna...

LULUS???Tq..cubaan pertama yg berjaya,hehe..nak amik gmbr ni pun..hubby saya siap gelak..dia ckp cam lwk lah plak..hihi..

.M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

slm lily..

no prob..saya pun terkena gak ni..so gagahkan jg lah..hehe..

.M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

slm The Queen Of My Heart...

tak byk mn pun..semua biasa2 jer.. malu gak nk bgtau tp dah terpks..bantai jer lah..

.M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

slm zati..

no prob..take time ok...

~Zetty84~ said...

Akak...zati dah jawab tagged akak..!!!
CHECK IT OUT... ;p

.M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

slm zati..

ok2..akak gi terjah jap lg..k..
tq..